Wat trok u over de streep bij dit huis?” vraag ik in een willekeurig interview over woonwensen. “Ik was he-le-maal weg van die raampjes tussen de woonkamer en de keuken. Toen ik voor het eerst binnenkwam…super gaaf.” Ik kijk intussen naar een soort en suite poort van ramen, die oorspronkelijk de openslaande tuindeuren van de jaren ’30 woning omringde. Ergens in het verleden is het huis uitgebouwd en zijn de tuindeuren naar achteren verplaatst, maar de sierlijke raampartij is op haar plek gebleven. Als ik nog beter kijk, zie ik dat in de onderste vakjes het glas ontbreekt. “Ik had zo 10.000 euro meer voor dit huis uitgegeven door die raampjes. Gewoon, om ze elke dag te kunnen zien.”

De afgelopen maanden zit de huizenmarkt weer in de lift. De woningverkopen liggen in 2014 op een structureel hoger niveau dan in 2013 (o.a. NVM, 2014) en in de populaire steden worden vraagprijzen weer overboden. Natuurlijk een positief beeld voor woningontwikkelaars en aanverwanten. Tegelijkertijd is de woonconsument kritisch. Logisch ook, want er staat nog steeds een groot aantal woningen te koop. Onderscheidend zijn dus!

Echter, aan de professionele kant hoor ik dit adagium nog erg vaak vertaald worden in een goede prijs/kwaliteit-verhouding. “Het product moet kloppen.” En volgens mij laten we precies daarmee een hoop kansen liggen.

De hierboven beschreven en suite raampartij klopt zeker niet. Die is oorspronkelijk helemaal niet zo bedacht. Maar hij maakt wel wat los. En dat gevoel is blijkbaar een heleboel geld waard. Ander voorbeeld: de Croesestraat in Utrecht. Een populaire straat. Authentieke arbeiderswoningen van circa 65 m2, inmiddels weer rond de 2 ton. Tussendoor enkele ‘luikjeswoningen’ (woningen met rood/witte luikjes naast het raam), slechts een paar vierkante meter groter, steevast 25.000 – 50.000 euro duurder. “Jaaaaa die zijn duur,” weten huizenzoekenden in Utrecht wel te vertellen. “Vanwege die leuke luikjes.” Heeft niets meer met “het product moet kloppen” te maken… Een beetje doe-het-zelver knutselt zo’n ding voor een paarhonderd euro in één middag aan zijn huis.

Wat ik wil zeggen is niet dat de prijs-kwaliteitverhouding van een woning niet relevant is. Maar mensen zijn ook heel erg bereid om geld uit te geven aan ‘onzinnige dingen’ – mits hun hypotheekruimte het toelaat uiteraard. Meer nog: aan details en verhalen die verrassen, aan ideologieën die mensen in hun hart raken. Eigenlijk helemaal niet onzinnig dus. Want uiteindelijk maakt wat dichtbij ons hart ligt het gelukkigst.

Eén van de elementen in de missie van Beyond Now is het samenwerken aan verleidende huizen en buurten. We geloven namelijk dat mensen zich trotser en gelukkiger voelen in een woonomgeving die hen in het hart raakt. Daarom zoeken we in onze projecten specifiek naar die elementen die voor de beoogde doelgroep doorslaggevend zijn. Belangrijke tools die we hiervoor gebruiken zijn workshops, interviews, enquêtes, focusgroepdiscussies en panelsessies, in combinatie met een continue alertheid op relevante trends in de samenleving.

Soms kan de verleiding van een project in de architectuur zitten, soms in collectieve voorzieningen, soms in de medebewoners. Maar bijvoorbeeld ook – en we merken in onze interactie met de woonconsument dat dit aspect steeds belangrijker wordt – in de visie achter een plan. Een gezonde woonomgeving bijvoorbeeld, waarin de bouwmaterialen, het binnenklimaat van de woning en de vegetatie van de buitenruimte zorgen voor een schone lucht, misschien wel aangevuld met voorzieningen die sport en bewegen stimuleren. Of met moestuinen, voor gezond eten. ‘Eerlijk wonen’ zou een andere visie kunnen zijn, waarbij alle bouwmaterialen ‘eerlijk’ verkregen zijn en de realisatie van het project en het wonen aldaar op de een of andere manier ten goede komt aan een ‘goed doel’. Hillie – in een ander interview – hecht veel waarde aan duurzaamheid. Uit principe. Ze is ook bereid om daar extra geld voor te betalen. “Omdat het goed is voor het milieu”. Smart wonen zou ook een visie kunnen zijn: nieuwe technologieën omarmen. Samen wonen: betrokkenheid naar elkaar. Spullen delen. Enzovoorts.

Wanneer de visie van een project strookt met de waarden van de woonconsument, is een project voor hem of haar zeker verleidend. Bovendien worden geïnteresseerden in het project ook nog eens je grootste ambassadeur (‘waar het hart vol van is…’). Daarom is het van belang om niet alleen de woonwensen van potentiële doelgroepen te achterhalen, maar vooral de waarden, leefstijlen en latente behoeften van mensen. Om vervolgens als professional de vertaalslag te maken naar producten die verrassen en mensen raken.

Als we als vastgoedprofessional allemaal werken aan verrassende en verleidende huizen en buurten, wordt de wereld een stukje mooier. En het levert nog meer geld op ook.

Het samenwerken aan verleidende huizen en buurten is één van de zes elementen in de missie van Beyond Now…


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.