Voor de gemeente Katwijk heeft Beyond Now het Woonlastenfonds opgesteld. Een en ander in nauwe samenwerking met woningcorporatie Dunavie en de Stichting Huurdersbelangen Duinstreek. Het fonds heeft als doel om mensen die onverwacht te maken krijgen met een sterke inkomensdaling te helpen, en daarmee te voorkomen dat zij onder de armoedegrens geraken. Bijgaand het persbericht zoals de gemeente Katwijk dat op 27 mei heeft laten uitgaan.

 
Pilot ‘Woonlastenfonds’ biedt maatwerk bij inkomensdaling

Vanaf 1 augustus 2015 start de gemeente Katwijk, na instemming van de gemeenteraad, samen met Stichting Huurdersbelangen Duinstreek (SHD) en Dunavie de pilot ‘Woonlastenfonds’. Hiermee willen zij huurders die met een onverwachte inkomensdaling te maken hebben, tijdelijk ondersteunen met een aantal hulpmiddelen en waar nodig ook een geldelijke bijdrage voor een periode van maximaal 6 tot 9 maanden. De gemeente wil hierdoor voorkomen dat deze mensen onder de armoedegrens raken. Het fonds heeft een preventieve werking en is aanvullend op het armoedebeleid van de gemeente.

Pilot

Door baanverlies, scheiding of arbeidsongeschiktheid kunnen mensen onverwachts te maken hebben met een sterke inkomensdaling, terwijl hun lasten hetzelfde blijven. Om deze groep mensen te helpen wat meer balans te krijgen tussen hun inkomsten en uitgaven is het ‘Woonlastenfonds’ in het leven geroepen. Het kan voor hen net een overbrugging naar herstel betekenen. Het fonds is een tijdelijke ondersteuning waarbij de gemeente, SHD en Dunavie mensen willen helpen, die door onvoorziene omstandigheden in de financiële problemen zijn gekomen door maatwerk te bieden. Dat kan onder meer door hen te ondersteunen bij het aanvragen van toeslagen, het verhuizen naar een goedkopere woning of hen te leren budgetteren waardoor ze hun uitgaven beter kunnen aanpassen.

Samenwerking

Het voorstel voor de pilot ‘Woonlastenfonds’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Stichting Huurdersbelangen Duinstreek (SHD) en Dunavie. Cees Oostindie: “Het is de bedoeling dat we deze pilot 1 jaar de tijd geven. We monitoren de uitvoering en halverwege  2016 evalueren we deze pilot, waarna we besluiten of deze succesvol genoeg is om door te gaan.” Voor de uitvoering van het fonds is in eerste instantie een bedrag van 150.000 euro vrijgemaakt. De komende maanden werken de partijen aan het inrichten van het proces om het fonds vanaf 1 augustus uit te kunnen voeren.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.