Studiereis Vancouver
In Vancouver neemt historicus John Atkin ons mee in het hoe en waarom van de populariteit van Vancouver. “We vragen ons zelf vaak af of Vancouver niet te populair wordt”. Een paar invalshoeken: Allereerst is Vancouver de stad in Canada met het meest milde klimaat. Zelden sneeuw, wel veel regen. Dat zie je ook aan de vele zwervers die de portieken in de hoofdstraat, Granville Street, bevolken. Dan de ligging, tussen oceaan en bergen, met een flink meer midden in de stad. Dat kan slechter. Daarnaast heeft Vancouver al jarenlang, mede aan de hand van stadsontwerper Larry Beasly, succesvol ingezet op duurzaamheid en leefbaarheid. Waar buiten het centrum ook nog wel eens geëxperimenteerd is met het woonerf als stedenbouwkundig model – spreek uit woenurf – is downtown veelal sprake van een opgetild maaiveld. De onderste laag is de straat, voor verkeer, bedrijvigheid en stedelijke interactie. De hogere laag bevindt zich tussen de blokken en is groen en rustig. De blokken zelf kenmerken zich door een enorme mix van functies. Naast gewoond wordt er gewerkt, gerecreëerd, gewinkeld, gesport, en worden hoge huren betaald of flinke hypotheken afgelost. Beasly is voor zijn inspanningen beloond met een plakette op één van de vele torens in het centrum, de Beasly Tower.

Downtown Vancouver

Downtown Vancouver

Let it just happen
Op de druilerige zondagmiddag bezoeken we Granville Island. Een tochtje met de waterbus brengt ons er in enkele minuten naar toe. Joost Bakker van Dialog vertelt over hoe het allemaal begon, 40 jaar geleden, en hoe hij Granville Island wist om te vormen van een eiland waar niemand wilde komen tot de toeristische hotspot van nu. Granville Island is na de Niagara Watervallen de plek met jaarlijks de meeste bezoekers. Die, anders dan geldt voor de Niagara, vooral zonder doel naar Granville Island komen. Om te kunnen shoppen, te eten of iets aan watersport te doen. Belangrijk in het succes van Granville Island is juist het feit dat de gemeente geen idee had. Veertig jaar geleden. En dus blij was met het feit dat er een geïnteresseerde partij was. Die overigens geen grondprijs wilde betalen, en dat nog steeds niet doet. Ook niet onbelangrijk. De gemeente heeft er met de stroom aan bezoekers natuurlijk wel iets voor teruggekregen. De architectuur op Granville Island is ook bijzonder. Opgezet door Joost Bakker, een architect van beroep is vooral sprake van non-architectuur – veel golfplaten en veel laat gewoon gebeuren. Dat betekent ook dat alles gezien mag worden, tot de vele afvalbakken containers aan toe. Het werkt wonderwel en Granville Island is een leuke plek, al kunnen we ons afvragen of er in een stad als Vancouver ook twee Granville eilanden zouden kunnen bestaan.

Granville Island

Granville Island

Granville Island

A cruise ship without a boat
Maandagochtend staat in het teken van Westerleigh Parc, een community gericht op met name independent living. “A cruise ship without a boat” in de woorden van de general manager Jacqueline Omstead. Insteek is om de oudere bewoners, met een gemiddelde leeftijd van 81, te blijven activeren. Dat gebeurt met een waslijstje aan events en sociale interactie. Net als in Nederland hebben de mensen hier gewoon behoefte aan betekenis. Een rol spelen en niet vereenzamen. Westerleigh Parc ligt in één van de duurste wijken in de agglomeratie van Vancouver. En dat komt terug in de hoogte van de huren (tussen 3.000 en 6.000 euro) maar ook in de aard van de bewoner, die duidelijk hoger opgeleid is en intellectueler dan zijn medemens in de andere wijken. Naast het sociale programma is er vanzelfsprekend ook aandacht voor het interieur, dat echter, gezien de huurniveaus, toch nog eerder functioneel dan verleidend is.

Westerleigh Parc

Westerleigh Parc

Overtuiging
Onze laatste stop in Vancouver is The Amazing Brentwood. Een geweldig voorbeeld van geloof en overtuigingskracht in wat je doet. Een stukje ondernemerschap als in de VS toegepast in Canada. Dat heeft vast met de Aziatische achtergrond van makelaar Bob Rennie te maken. Zijn bureau, Rennie Marketing Systems, alwaar meer dan helft van zijn medewerkers roots heeft in China en Korea, heeft de eerste van drie woontorens in no time (binnen een dag) verkocht en werkt nu aan nummer twee. Het geloof in eigen kunnen valt meten op als we het sales centrum binnenlopen. Achter een flinke balie staan vijf mensen van Rennie, en die hebben allemaal niks te doen. De gedachte die opkomt is niet “het loopt niet” maar wel “het is soms waarschijnlijk heel druk en dan moeten ze iedereen kunnen opvangen”. Dat geloof wordt verder versterkt door de ruimte zelf, een lege bedrijfshal dat een nieuw interieur heeft gekregen. Er is een marktplaats met een bar, wat tafels en een uitstalling van gezond fruit en groente en minder gezonde cupcakes. Wandgrote foto’s van Vancouver in mooi avondlicht dragen bij aan het gevoel van Yes, we can. Laten we wel wezen, de Amazing Brentwood is een highrise ontwikkeling in Burnaby, op twintig kilometer van het stadscentrum. No problem, zegt Jennifer Maloney, marketing directeur van Rennie. “Er ligt hier een nieuw metrostation, en je bent in minder dan een half uur downtown. Downtown is niet meer te betalen, en dus zoeken mensen iets buiten het centrum. Onze ontwikkeling past helemaal bij wat de stedelijke zoeker wil”. En als we de 1:1 maquette van een modelwoning binnenlopen: “kijk eens hoe mooi de woningen zijn, en er is een balkon van minimaal 9 m2”. Aardigheidje: in de maquette is het uitzicht vanaf het balkon gesimuleerd met nog eens een wandvullende foto van je toekomstige uitzicht. Moet je natuurlijk niet een woning hebben gekocht die op het oosten is georiënteerd. Want dan dan zie je Vancouver natuurlijk niet liggen. Wel een bergkam, ook niet slecht.

The Amazing Brentwood

The Amazing Brentwood

The Amazing Brentwood

Meer lezen?
Klik hier voor de introductie van de studiereis Vancouver & Phoenix
Klik hier voor Phoenix
Klik hier voor info over de studiereizen die Beyond Now organiseert.
Klik hier voor de blog van één van de deelnemers aan de reis, Willeke Janssen


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.