HAAREN – Nabuurschap – in nabijheid wonen en leven – speelt een centrale rol bij de toekomstige invulling van landgoed Haarendael. Dat is althans hoe projectontwikkelaar Lithos het maandag voorspiegelde: compacte woonclusters, multifunctioneel gebruik van de kapel, een vrij toegankelijke, parkachtige breviertuin en een fietsroute dwars over het terrein. 

Artikel van Annemiek Steenbekkers in Brabants Dagblad, 22-09-20. Klik hier voor het artikel op bd.nl

Verschillende clusters voor verschillende doelgroepen zoals starters, senioren, gezinnen en mensen met een zorgvraag. En dat op een schaal dat je makkelijk je buren kunt leren kennen. 

,,Denk aan een kleine variant van de Haverleij (kasteelwoningen in Engelen, red.). Compacte woonblokken die via het groen met elkaar verbonden zijn’’, zegt Alex Sievers (Beyond Now) over de toekomstige invulling van het voorterrein op landgoed Haarendael. Links en rechts van de kenmerkende bomenlaan. ,,We willen er geen gemiddeld wijkje van maken.’’

Geen kroeg, wel eten en drinken

De woonblokken kunnen bestaan uit verschillende soorten woningen, zowel grondgebonden als drie lagen appartementen en onder meer patiowoningen. Het 18 meter hoge hoofdgebouw – nu nog een troosteloos skelet sinds de felle, uitslaande brand van ruim een jaar geleden – wordt gevuld met appartementen en de kapel wordt een multifunctionele ruimte. 

Met plek voor de Gedenkplaats Haaren, onderwijsactiviteiten en horeca. Geen kroeg, wel eten en drinken. ,,Want dat doet het altijd heel goed’’, aldus Sievers.

De gemeenten Haaren en Oisterwijk – die Haarendael na dit jaar ‘overneemt’ – Lithos Bouw en Ontwikkeling en eigenaar Wim Vugts tekenden er maandagmiddag  voor tot een gezamenlijk gedragen plan te willen komen voor de herontwikkeling van van het 33 hectare grote landgoed.

Na een felle brand is een zeer groot deel van het oorspronkelijke klooster vernield

Op basis van een eerdere omgevingsdialoog met omwonenden en andere belanghebbenden in juli, die 150 suggesties opleverde, en allerlei andere inbreng zoals via de website hartelijkhaarendael.nl kwam Lithos maandag met de eerste plaatjes. Opgebouwd rond het fenomeen nabuurschap, met aandacht voor zaken als eenzaamheid, betekenisvol leven en samenredzaamheid.

Dit plan past precies bij het landgoed. Ik ben dik tevreden hoe het proces nu gaat.Wim Vugts, Eigenaar landgoed Haarendael

,,Dit plan past precies bij het landgoed’’, zegt eigenaar Vugts. ,,Ik ben dik tevreden hoe het proces nu gaat.’’ In de paviljoens het Koetshuis en Hofstede zijn nu 40 tot 50 arbeidsmigranten gehuisvest, die tevens het terrein in de gaten houden. Vugts: ,,Gaat perfect.’’

Lithos ziet voor de toekomst een bredere invulling. Met zzp’ers en/of horeca in beide paviljoens, of mensen met dementie. Hans Jung: ,,Een enclave moet je niet willen. Wij kijken naar de dynamiek, naar de beleving. We zijn bijvoorbeeld nu al bezig over een restaurant. We willen dat het gezellig is. Als we het mogen maken op Haarendael, nemen we alles over van Vugts.’’

Op 13 oktober volgt een derde bijeenkomst. Met de inbreng vanuit de omgeving werkt Lithos uiteindelijk één of meerdere voorstellen uit en kan er een principeverzoek worden ingediend. Dit is dan de eerste stap naar een nieuw bestemmingsplan voor landgoed Haarendael. Naar verwachting wordt het principeverzoek nog vóór de herindeling van de gemeente Haaren ingediend.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.