Hoe gaat het met de gebiedsaanpak waaraan Beyond Now samen met de gemeente Olst-Wijhe en diverse partijen werkt? 

Nieuwe woningen in het hart van Boskamp? Nieuwe ontmoetingsplekken in de kerk? Betaalbare woningen voor jong of oud, óf jong en oud? Speelplekken voor jonge kinderen? Dure en luxe woningen? Een plek om honden uit te laten én te spelen? En als er nieuwe woningen komen in het hart van Boskamp, wie zouden daar dan moeten wonen? Wie investeert er straks in Boskamp? Zijn dat misschien ook de Boskampenaren zelf? Zo maar enkele van de vragen die voorliggen in de gebiedsaanpak. We nodigen Boskamp uit hierover mee te denken.

De gebiedsagenda

Het lijkt misschien stil, maar ‘achter de schermen’ wordt er doorgewerkt aan de gebiedsaanpak. Dit is de aanpak waarbij we een concreet plan maken, een ‘gebiedsagenda’, voor het dorpshart. Aanleiding zijn het vertrek of geplande vertrek van verschillende functies en voorzieningen (zoals de scholen en de kerkfunctie) en meerdere vraagstukken zoals de behoefte aan woningen en ontmoetingsplekken. Er is een werkgroep opgezet (Hart van de Boskamp) en het bureau Beyond Now is aangetrokken voor de begeleiding van het proces. In dit artikel lees je waar we nu staan en hoe je mee kunt denken en doen. 

Denk en doe mee tijdens de bijeenkomst op zaterdag 5 maart tussen 10.30 en 14.30 uur

Om input op te halen voor de gebiedsagenda organiseren we een bijeenkomst. Het is dé kans om mee te denken over de toekomst van de Boskamp. Deze bijeenkomst was eerder gepland op 11 december 2021 maar is vanwege corona verplaatst naar zaterdag 5 maart 2022. Het vindt plaats tussen 10.30-14.30 uur en is inclusief lunch. De bijeenkomst bestaat uit meerdere sessies. 

Er is een sessie waarin we, begeleid door IAA architecten, ‘Stadtego’ spelen waarin we samen nadenken over de ruimtelijke wensen en mogelijkheden van de Boskamp. In een creatieve workshop gaan we met Bliss Kunstatelier al schilderend en fotograferend het gevoel van de Boskamp vatten. Met een kernwaardenspel brainstormen we over wat we belangrijk vinden voor de toekomst van de Boskamp. Daarnaast is er een sessie waarin vanuit Zorgzaam wonen op inspirerende wijze verteld wordt over verschillende woonzorgvormen. Tot slot organiseert de werkgroep jong en oud een sessie over dit onderwerp.

Omdat de bijeenkomst uit verschillende sessies bestaat en je zelf kiest aan welke sessie(s) je deelneemt, hoef je er niet per se van 10.30-14.30uur bij te zijn, maar dat mag wel natuurlijk. Door het in sessies op te delen houden we ook de groepsgrootte per sessie beperkt en coronaproof.

De precieze locatie maken we in ieder geval in de volgende editie van de dorpskrant bekend. We nodigen Boskamp graag uit en hopen op een mooie opkomst! Je kunt je hier opgeven als deelnemer. 

Met het verplaatsen van de bijeenkomst naar 5 maart 2022 houden we vooralsnog vast aan de planning om voor de zomer 2022 de gebiedsagenda gereed te hebben. Het voorstel is om eind april/begin mei een tweede bijeenkomst te plannen. Daarover wordt nog over gecommuniceerd.  

Vragenlijst – herhaalde oproep

Om inzicht te krijgen in de wensen en eisen van de Boskampenaren hebben we een vragenlijst opgesteld. Daarin staat vragen over wonen, welzijn en zorg. De antwoorden uit de vragenlijst gebruiken we om de sessie van 5 maart scherper te kunnen inzetten. Speciale aandacht in de vragenlijst gaat uit naar bijzondere woonconcepten, zoals gecombineerde woonvormen voor starters en senioren. Dank aan iedereen die de vragenlijst al ingevuld heeft: dat hebben ruim 80 mensen inmiddels gedaan. Meer reacties zijn welkom en daarom staat de vragenlijst nog altijd open tot 1 maart aanstaande. Schroom niet anderen op de vragenlijst te attenderen. Je kunt de vragenlijst hier invullen. 

Stakeholders

We hebben de afgelopen tijd met verschillende stakeholders gesproken die gronden of gebouwen in eigendom hebben en waar ontwikkelingen spelen die van invloed zijn op de Boskamp. Het gaat onder andere om Carinova, het kerkbestuur en SallandWonen. De stakeholders zijn positief over de integrale aanpak die we voorstaan. In februari organiseren we met hen een gezamenlijke bijeenkomst.

Er is binnen de gemeente een interne sessie geweest met het college van burgemeester en wethouders. Hierin is gesproken over de rol die de gemeente heeft bij de gebiedsgerichte aanpak. Het college vindt het belangrijk dat de gebiedsagenda een plan voor en door het dorp wordt.  De gemeente faciliteert het proces rondom het gezamenlijk opstellen van de gebiedsagenda.  Het is goed mogelijk dat die gebiedsagenda uit verschillende onderdelen bestaat die in de uitvoering elk door een andere partij getrokken wordt. De gemeente wordt dus niet de trekker of probleemeigenaar van alle onderwerpen van de gebiedsagenda. Het college van burgemeester en wethouders gaat de uitgangspunten voor de gebiedsagenda nog verder uitwerken en specifiek voor de schoolgebouwen waarvan de gemeente nu de eigenaar is.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.