Haarendael is een markante enclave in het omliggende landschap. De enigszins geïsoleerde ligging van het voormalige klooster in Haaren vraagt om een nieuwe balans. Een balans die zowel recht doet aan het onderscheidende karakter van de plek en gelijk oog heeft voor nieuwe verbindingen: sociale verbindingen, fysieke, culturele, economische en ecologische. Samen met Lithos, Bedaux de Brouwer, SRO en Erfgoed.nu werkt Beyond Now aan een fascinerende opgave: de herontwikkeling van Haarendael.

Juist het bijzondere karakter vraagt om een nieuwe attitude. Interessant daarbij is om te constateren dat, zoals het meest recente woningbehoefteonderzoek van de provincie ook aantoont, er een grote vraag is onder de Brabanders naar bijzondere woonconcepten. Daar ligt dan ook onze keuze: Haarendael wordt een bijzondere woonwijk, gericht op nabuurschap en met diverse voorzieningen voor de Haarendaelers en anderen.

Een woonomgeving dus waar mensen naar elkaar willen omzien. Niet als verplichting, maar omdat het fijn is. In z’n fysieke opbouw zien wij Haarendael als een verzameling van kleine clusters voor verschillende doelgroepen. Daarmee creëren we twee verschillende, nauw verbonden, schaalniveaus: de kleine (de cluster), waarbinnen je je gelijkgestemde buren makkelijk kunt leren kennen, en een grotere (het landgoed Haarendael) waar je laagdrempelig de andere bewoners en bezoekers ontmoet. De ontmoetingen faciliteren we zowel fysiek met een toegesneden ruimtelijk ontwerp en voorzieningen alsook organisatorisch in park- en hospitalitymanagement.

Alle clusters samen vormen het landgoed. Een landgoed met veel groen, veel doorkijkjes en een mix van reuring en rust. Waar binnen of rond de clusters de gronden wellicht mandelig of semi-openbaar zijn, is het landgoed als geheel een openbaar gebied. In de clusters gericht op medioren en actieve senioren zullen de appartementen allemaal een goed gelijkvloers programma krijgen. In de clusters voor jongere doelgroepen past een verticale opbouw van een woning mogelijk meer bij de wensen. Beide keuzes leiden tot extra variatie tussen de clusters. Naast woningbouw zien we ruimte voor een kleinschalig zorgproject gericht op mensen met dementie. Ook hier is de vraag groot. En het ondersteunt de diversiteit binnen het landgoed.

Samenvattend is Haarendael over enkele jaren een prachtige woonbuurt geworden waar nabuurschap vanzelfsprekend is, waar veel mensen met een wat hogere leeftijd heerlijk en samenredzaam wonen, en gefaciliteerd worden om actief te zijn. Een buurt ook waar verschillende gezinnen hun kinderen gezond op kunnen laten groeien tussen het groen. En een buurt waar starters voor wat extra reuring zorgen en waar we ook nog eens zorgdragen voor enkele mensen die deze zorg dagelijks echt nodig hebben. 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

1 reactie

Henny Vermeijs · 11/12/2021 op 11:43

Dag Alex,

Ik heb je ontmoet tijdens een bijeenkomst in Katwijk aan Zee, 2014, over Woonvisie senioren.
We zouden nog eens afspreken, maar het is er niet van gekomen.
Dat wil ik nu graag wel.
Ik heb een rubriek in mijn map “Wonen” aangemaakt waarin ik je visitekaartje heb gedaan: “Hip Wonen senioren.
Ik heb heel wat onderzoek gedaan, tot België aan toe. Het is een volle A4 map geworden. Doch ben niet verder gekomen dan dat. Ook Harendael heb ik gevonden en Concept Isabelle te Vught.
Misschien ben jij het die mij, ons kan helpen.
Misschien ben je een keer in de buurt van Katwijk dat we kunnen afspreken. Ik wil ook naar jou komen hoor.

Ik hoor het graag,
Vriendelijke groet,
Henny Vermeijs
Music & Sound designer, conceptontwikkelaar, DJ.

Princestraat 32A
2225 GC Katwijk aan Zee
06 14 80 77 09

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.