Mmm… Meer mogelijk maken. Met de vraag ‘hoe kan het wél?’ kunnen we tot een heleboel creatieve oplossingen komen. Alle innovaties zijn een antwoord op de hoe-kan-het-wél-vraag. Juist in deze tijd van transitie dus ook een cruciale vraag in RO- en vastgoedland.
Afgelopen donderdag was ik bij een bijeenkomst over transformatie in AL16 (Achimedeslaan 16, Utrecht). Een prachtig voorbeeld van meer mogelijk maken, door slim én sociaal ondernemerschap. Dit pand deed vroeger dienst als hogeschool. Onlangs is het door STW Nederland en de Kantorendokter omgetoverd in een tijdelijke
[…wat betekent nou eigenlijk tijdelijk?] bruisende mix van horeca, bedrijfsruimten en 400 studentenwoningen. Met reguliere sommetjes niet haalbaar, maar voor creatieve geesten een kans voor ‘Berlijns wonen’. Oftewel: meer mogelijk maken voor mensen met een kleine (studie)beurs. Bewoners werden geprikkeld om mee te helpen met de verbouwing: 48 uur klussen leverde 10% korting op de maandelijkse huursom voor hun riante kamer gedurende de resterende huurperiode. Dit sommetje valt goed uit voor zowel de student als de ontwikkelaar. Beide partijen blij. Een rol in het beheer wordt ook beloond: 75 euro huurkorting per maand voor het toezien op de schoonmaakverplichtingen en andere gangregels waar elke bewoner zich aan moet houden. De assistent gangbeheerder krijgt 25 euro huurkorting per maand. Tegelijkertijd behandelen de studenten hun leefruimte met betrekkelijk veel respect. Ze hebben immers allemaal bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Of anders wel hun gewaardeerde huisgenoten. Bij elkaar genomen is het project een groot succes. Alle 400 kamers zijn verhuurd en er is een wachtlijst.
Dergelijke slimme en creatieve constructies zouden we volgens mij op een heleboel plekken kunnen toepassen. Anders nadenken over de financiering en uitvoering van reguliere onderhoudstaken. Nieuwe ontwikkelcombinaties vormen. Zorgen dat dingen wél kunnen. Dat gebeurt al heel vaak, maar heel vaak ook niet. Dan stoppen ideeën bij ‘het kan niet’. En dat is zonde. Want vaak kan het toch wel. Maar dan anders. Vanuit andere denkramen. En dan blijkt er bij elkaar opgeteld zoveel meer mogelijk te zijn. En ook zoveel meer binnen handbereik voor mensen die minder te besteden hebben.
Krimpgebieden zijn in die zin hele goede innovatieplatforms. Daar is de urgentie om ‘het’ anders te doen immers groot. Minder inwoners, minder hoogopgeleid personeel, minder belastingopbrengsten, minder voorzieningen, minder kennisinvesteringen, minder minder…dus per saldo meer mogelijk maken om de gewenste kwaliteit van leven te creëren of te behouden. Zo is vanuit die context vorige week in de gemeente Tholen en Bergen op Zoom het experiment Samen Doen van start gegaan. Partners zijn onder meer de gemeente, woningcorporatie Stadlander en Qoin. Doel van het experiment is om de leefbaarheid en participatie in de dorpen te vergroten aan de hand van positoos. Positoos is een spaarsysteem voor inwoners, verenigingen en lokale ondernemers. Je verdient positoos door je in te zetten en kunt positoos verzilveren bij winkeliers en lokale ondernemers. Je kunt ook sparen voor een maatschappelijk project. Aan uitkeringsgerechtigden worden gratis positoospasjes verstrekt met daarop 500 punten (voor meer informatie, zie samen-doen.nl). Meer doen dus. Maar ook: meer voorzieningen, diensten en hulp ter beschikking hebben voor minder geld. Samen meer mogelijk maken.
Ik word blij van creatieve manieren van denken en verrassende oplossingen. Dat prikkelt. Dat smaakt naar meer. Dan heeft de wereld zoveel meer te bieden. En kunnen er opeens veel meer mensen meegenieten van al die mogelijkheden. Van een mooie woning. Van een fraaie woonomgeving. Van een sociaal leven.
Mocht je meer-mogelijk-maken-pet nog niet op hebben, probeer het eens: hoe kan het wél? Ik heb hem ook op. Zullen we samen meer mogelijk maken?
Meer mogelijk maken is één van de zes elementen in de missie van Beyond Now…
Foto (studentenkamer in AL16) van Camelot.nl – de huidige beheerder van AL16
0 reacties