Stimulans voor doorstroming
De woningmarkt zit op slot, betaalbaarheid is een probleem en de arbeidsmarkt in welzijn en zorg staat, ook zonder corona, onder druk. Beyond Now gelooft dat serieuze aandacht voor het onderwerp doorstroming enkele van voornoemde knelpunten positief kan beïnvloeden. He zit het met het nut en de noodzaak van nieuwe woonvormen?
Met name medioren en senioren verhuizen slechts met mondjesmaat, ondanks een verhuisgeneigdheid onder deze doelgroep van 30-40% [bron: CBS]. De reden dat ze toch niet verhuizen is eigenlijk heel simpel. Behalve als je naar een ander landsdeel verhuist, is er niet zoveel te kiezen dan een duurder huis in een woonomgeving die een kopie is van de huidige. Als je tenminste niet teveel wilt inboeten op comfort en kwaliteit. Wat dan gebeurt is dat medioren en senioren pas verhuizen als ze om gezondheidsredenen daartoe gedwongen worden. Vaak hebben ze dan ook niet meer de energie om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Vereenzaming ligt op de loer. De aanspraken op Wmo en zorg nemen daarmee sterk toe. Veel beter zou het zijn om met aantrekkelijke, attractieve woonconcepten mensen te verleiden veel vroeger een stap te maken in hun wooncarrière.
Bijzondere woonvormen
Wij ervaren dat bijzondere woonvormen juist hierin een belangrijke factor zijn. Voor medioren en senioren én voor al die andere jongere huishoudens. Voorwaarde is dan dat die woonvormen worden ontwikkeld vanuit de mens. De stenen zijn volgend. Dat betekent dat we oog moeten hebben voor wat mensen echt belangrijk vinden in hun leven. En dat is ook precies wat we in veel nieuwe woonvormen zien. Het ene concept richt zich ontmoeting, een tweede op betekenis, een derde op ecologie en een vierde op specifieke interesses. En in enkele gevallen lukt het om enkele van deze waarden te combineren.
Anders wonen dan aan een straat
De afgelopen jaren hebben we met ParkEntree in Schiedam en Geworteld Wonen in Rijswijk twee bijzondere woonconcepten gerealiseerd. In samenwerking met onder meer Inbo en Blauwhoed. Ontmoeting staat centraal in beide concepten centraal, om welke reden we hebben gekozen voor grotere mandelige gebieden en kleinere privé kavels. In elk project weliswaar anders vormgegeven, omdat de doelgroepen sterk van elkaar verschillen. En dit principe betaalt zich uit. Bewoonster Els ervaart ParkEntree als “een vakantiepark waar je zo makkelijk contact maakt met je buren”. En ook bewoner Ferry in Geworteld Wonen geeft aan dat je juist omdat je niet aan een straat woont, maar aan een gezamenlijk hof, dat je daardoor bijna als vanzelfsprekend verantwoordelijkheden gaat delen.
Interessant voor middeninkomens
Zeker ParkEntree, dat zich richt op actieve medioren en senioren, is een voorbeeld van een woonconcept dat mensen heeft verleid de stap te maken van een grote grondgebonden woning naar een kleinere gelijkvloerse. Maar dat zou niet gebeurd zijn als we niet in cocreatie vanuit de kernwaarden van de doelgroep zouden hebben ontwikkeld. En vanuit hun behoeften een lounge hebben gerealiseerd die gerund wordt door een hospitalitymanager. De bewoners zelf dragen de kosten voor deze hospitality. Interessant element daarbij is dat ParkEntree een project is voor middeninkomens. Gewoon voor modaal Nederland.
0 reacties