Er is al meer dan 25 jaar niet significant gebouwd in Stompwijk, met als gevolg dat jongeren vertrekken uit het dorp en de senioren gedwongen zijn om in hun eengezinswoningen te blijven zitten. De doorstroming stokt in hoge mate. Daarbij is ook te zien dat ook de voorzieningen in het dorp jaar na jaar steeds verder onder druk zijn komen te staan, en het is de vraag of de nog aanwezige voorzieningen zoals de basisschool, de sportvereniging en de supermarkt het nog lang zullen volhouden zonder nieuwe aanwas van inwoners. Het merendeel van de ooit aanwezige voorzieningen is tenslotte al vertrokken. Een scan van de woningmarkt laat zien dat om Stompwijk levend te houden zijn zo’n 12-15 nieuwe woningen per jaar nodig. Met name ook woningen die niet te duur zijn.
Een mogelijk locatie om deze nieuwe woningen te realiseren is de Westeinderpolder, een gebied tegen de dorpskern aan, en binnen de recent aangelegde rondweg. Samen met WDevelop werken we op deze locatie aan de ontwikkeling van een groene en betaalbare woonbuurt. Met elkaar hebben we de volgende uitgangspunten benoemd:
- 65% betaalbare woningbouw (waarvan 30% sociaal),
- minimaal 50% van de polder wordt natuur,
- buurtjes die passen bij de schaal en de sfeer van Stompwijk,
- primair bouwen van woningen voor de (terugkerende) Stompwijkers.
Vanuit onze rol as conceptontwikkelaar voeren we regelmatige gesprekken met de gemeente Leidschendam-Voorburg het dorp en de stakeholders in het dorp, zoals de basisschool, de sportvereniging, de supermarkt en de huisartsenpost. Met het dorp spreken we op drie niveaus. Af en toe is dat met de Adviesraad Stompwijk, en wat vaker met een klankbordgroep van actieve Stompwijkers. Ook hebben we al enkele keren een inloopavond georganiseerd. Een eerstvolgende staat voor het komende voorjaar in de planning. We hebben samen met de ontwerpers van Starling Structures ook een bordspel ontwikkeld om met de Stompwijkers verschillende varianten van kleinschalige buurtjes door te nemen.
0 reacties