“Omdat ik een mooie wereld wil nalaten aan mijn kleinkinderen”, zegt Martin. “Omdat ik ze een wereld gun die minimaal net zo mooi is als ik die heb ervaren”.
Begin jaren negentig liep ik door een opvallende wijk die in Alphen aan den Rijn in aanbouw was: Ecolonia. Een wijk als een staalkaart van technisch duurzame principes. Een warmtewand, zonnepanelen, ventilatiesystemen, een sedumdak en nog veel meer. Om de wereld te laten zien wat je zoal kunt realiseren als je je serieus bezig houdt met verduurzaming. Een zeer interessante wijk alhoewel ik het allemaal wat los zand vond. Er miste een overall visie op hoe je als mens met elkaar om zou kunnen gaan gebruik makend van al die duurzame opvattingen die wel in de buurt werden toegepast. Zoals ook de eerste pogingen rond domotica vooral technische pogingen waren en niet verleidend vanuit kwaliteit, esthetica of interactie tussen mensen. En daarom spreekt EVA Lanxmeer me zo aan. In deze Culmenborgse wijk (die zonder de stap die met Ecolonia gemaakt is waarschijnlijk nooit zou zijn gerealiseerd) is wel de combinatie gemaakt tussen fascinatie van mensen en de manier waarop mensen omgaan met hun omgeving. Vanuit techniek en houding. In een mooi samenspel van formeel en informeel. En wat je dan ziet is dat een aanpak vanuit een houding naar het milieu leidt tot een wijk waar mensen meer dingen van het even met elkaar willen delen: ruimten, auto’s, kennis, barbecues, een appelboomgaard …
In de missie van Beyond Now is het streven naar duurzame oplossingen een vanzelfsprekend element. Omdat we, zoals Martin dat in een gesprek dat we met hem hebben ook zegt, een mooie en leefbare wereld willen achterlaten voor volgende generaties. Ik kan erg genieten van de schoonheid van de natuur en van veel bouwwerken die mensen door de eeuwen heen hebben gemaakt. Mijn fotografie website staat ook daarom vol met beelden van plekken waarvan ik hoop dat we er altijd van kunnen blijven genieten. Vanuit het besef dat duurzame kwaliteit ons als mensen sterker maakt en vrolijker en een basis legt voor geluk.
Onze insteek is daarom altijd gericht op integrale duurzaamheid. In onze visie op de samenleving vervlechten we technische, sociale, economische en culturele duurzaamheid. Aansluitend bij en opgezet vanuit de belevingswereld en de passie van een doelgroep. Dat doen we in projecten als Geworteld Wonen waar we met de doelgroep een buurt realiseren die duurzaam is in aanpak, beleving en keuzes. Dat doen we in Senior Smart Living alwaar we senioren verbinden met elkaar en de samenleving, en in een nieuwe ontwikkeling Trails, waar we enkele in een weiland verzonken woningen ontwikkelen. In mijn optiek kan de pacticipatiesamenleving zoals wij deze interpreteren model staan voor zo’n nieuwe duurzame samenleving – een samenleving waar om meerdere redenen niet alles meer komt aanwaaien, maar wij met elkaar de schouders onder zullen moeten zetten. Daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen.
Verder lezen in een artikel dat ik een jaar geleden over de participatiesamenleving schreef? Klik dan hier.
Meer weten over onze projecten? We praten graag met u over onze passies en missie.
Het streven naar duurzame oplossingen is één van de zes elementen in de missie van Beyond Now…
0 reacties