De opgave van het programma Winterswijk Drempelvrij is het waarmaken van een inclusieve samenleving via onder meer een integrale woonvorm. Omdat het mooi is om in een stad te leven waarvan iedereen echt deel uitmaakt en waar onderling begrip min of meer vanzelfsprekend is. Eén van de invalshoeken in het programma is wonen. De gemeente Winterswijk heeft in dat kader Beyond Now gevraagd het format te ontwikkelen voor die integrale woonvorm waar diverse doelgroepen met elkaar samenleven en elkaar ondersteunen.

Cocreatie

Onze opgave is het in cocreatie met geïnteresseerde toekomstige bewoners en andere stakeholders bedenken van een integrale woonvorm. Een woonmilieu met in principe plaats voor mensen met en zonder beperking, jong en oud. Samenredzaamheid is een kernbegrip. De insteek die we daarbij kiezen is allereerst dat de bewoners elkaar kennen en zich prettig en veilig voelen. Maar ook dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun woonomgeving, al dan niet juridisch geborgd. Het zelf organiseren en deelnemen aan activiteiten is een vanzelfsprekende zaak vanuit genoemde aanpak. Maar ook dat de oudere bewoners en bewoners met een beperking zelf kunnen bepalen of, en wat er nodig is aan hulp en of zorg.

Ruimtelijke ambities

De voornoemde sociale opgave heeft ook een ruimtelijke context. Waar straten primair bedoeld zijn om van A naar B te komen, en ontmoeting mogelijk een toevallige bijkomstigheid is, is de woonvorm die we ontwikkelen juist gericht op die ontmoeting. Op het wegnemen van de anonimiteit. Dat vraagt om andere ruimtelijke ambities. Hoven, landgoederen en vakantieparken zijn dan mogelijke inspiratiebronnen voor de integrale woonvorm in Winterswijk Drempelvrij.

Interactie met de omgeving

Extra interessant aspect daarbij is dat onze integrale woonvorm bij voorkeur gerealiseerd wordt in een levendige omgeving. Om de interactie met de samenleving te stimuleren. Dat aspect van integratie in de omgeving is zo interessant omdat daarmee een spannend samenspel van wederzijdse wensen en belangen ontstaat. Wat kan en wil ik zelf bijdragen als bewoner van de integrale woonvorm? Hoe zien omwonenden de samenhang met de woonvorm waar ze niet zelf wonen. Hoe verbonden kunnen, mogen en willen we eigenlijk zijn? “Not to ask what Winterswijk can do for you, ask what you can do for Winterswijk, speechte Kennedy ook ooit nog eens :-).


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.