UTRECHT – 12 DECEMBER 2018

Met maar liefst 93 van de 100 te behalen punten heeft het team van KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling uit Utrecht de nieuwbouwtender voor het Texelse Knooperf de Tuunen gewonnen. Het plan omvat 15 ultra-duurzame koopwoningen in een collectief woonlandschap, als hart van het nieuwe Buurtskap de Tuunen, ten oosten van Den Burg.

Ronald Schaap van KRKTR en Annelies van der Nagel van Beyond Now zijn erg blij met de gunning: “Super leuk dat we ons bijzondere plan hier op Texel mogen realiseren! Onze ideeën voor deze plek bleken de ambities van de gemeente verder te brengen. We hebben een plan gemaakt dat niet alleen over wonen gaat, maar ook over gezondheid, buitenleven, betrokkenheid, energieopwekking en mobiliteit. Zo komt er een eigen ‘voedselbosje’ met fruit- en notenbomen en picknickplekken voor bewoners.” Knooperf de Tuunen omvat 15 ruime, karakteristieke woningen rond een centraal erf. “Onze architect ORGA heeft zich laten inspireren door de Texelse architectuur, maar gaf elke woning een andere uitstraling en grootte. De indeling mogen de bewoners zelf bepalen. We hebben rekening gehouden met eventuele toenemende zorgbehoeften, zodat de woningen ook voor wat oudere huishoudens interessant zijn.”

Ultra-duurzaam en circulair! 

Daan Bruggink van ORGA ontwerpt en bouwt vanuit de overtuiging dat natuurlijke materialen standaard zullen worden vanwege hun minimale ecologische footprint. De natuur is zijn inspiratie in zowel vorm, techniek als materiaal. Door het uitgekiende ontwerp en de toepassing van natuurlijke, zeer goed isolerende materialen slaan de woningen CO2 op en is de energiebehoefte van de woningen minimaal. De natuurlijke bouwmaterialen zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden. Zo niet, dan zijn ze composteerbaar en niet schadelijk voor het milieu. Zonnepanelen en slimme techniek zorgen vervolgens voor duurzame energieopwekking. Samen met Merosch is de energie-infrastructuur van de buurt uitgedacht. De woningen zijn all electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig hebben. Daarmee gaan we een flink stuk verder dan wonen met Nul-Op-de Meter (NOM), namelijk NOM-leven! Die extra opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor elektrische (deel) auto’s en zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel. 

Al met al wordt Knooperf de Tuunen zonder twijfel een van de meest duurzame buurten van heel Nederland.

Gezondheid centraal

Verder zijn de woningen zelf supergezond, met gebalanceerde ventilatie en laagtemperatuurverwarming. De gebruikte natuurlijke materialen zijn vocht- en warmteregulerend, waardoor woningen als het ware ‘ademen’ en dus meebewegen met de seizoenen. Ook buiten de woning staat gezondheid centraal, onder meer met een gemeenschappelijk voedselbos waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. Jesse van Keeken van Buiten5 heeft meegedacht in het ontwerp van de buitenruimte.

Samen aan de slag

“Ons Knooperf wordt een woonlandschap dat draait om groen wonen en leven, betrokkenheid, verantwoordelijkheid”, aldus Annelies. “Er gaat een fantastische groene buurt ontstaan! Met een prettige balans tussen privé en collectief. Bijzonder is ook dat de nieuwe bewoners vanaf het allereerste begin mogen meebeslissen over de inrichting van het woonlandschap. Dat stimuleert de sociale duurzaamheid binnen het Knooperf en de verbinding met de Buurtskap als geheel. We begeleiden de kopers van de woningen straks in een aantal sessies om van ideeën voor de collectieve tuin naar een concreet inrichtingsplan te komen. Ook helpen we bij het oprichten van de Vereniging van Eigenaars met bijbehorende statuten en een huishoudelijk reglement voor de collectieve ruimte. Daarin komen alle benodigde afspraken te staan.”

Hulde aan de gemeente Texel

Ronald blikt tevreden terug op de tender: “Het was een uitdagende klus, maar al met al is ons plan geworden zoals wij wilden. En getuige onze hoge score is dat blijkbaar ook precies wat de gemeente graag wilde. Dat kwam overigens mede door het uitgekiende tenderproces dat de gemeente had opgezet. Om te beginnen legde de gemeente de nadruk op kwaliteit en duurzaamheid en niet per se op geld: zoals wij dat ook het liefste zien. Bovendien mochten wij tijdens dit tenderproces als team onze visie en plan tussentijds tweemaal aan de gemeente voorleggen. Tijdens deze zogeheten dialoogrondes leerden we steeds beter wat de gemeente eigenlijk voor ogen had. Zo ontstond bijna als vanzelf het beste, meest karaktervolle plan voor deze bijzondere, Texelse plek.”

Mogelijk geïnteresseerd in dit project? Schrijf u hier alvast in als geïnteresseerde en blijf op de hoogte. Of neem contact op voor meer informatie.


1 reactie

Paul The ( voorzitter IAG ) · 14/12/2018 op 05:24

Fantastisch. Nu ons woonproject nog.
Gefeliciteerd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.