Artikel door Theo Teitsma in AD 29-05-18
Foto Johan Janzen en Alex Sievers door Peter de Jong Fotografie
Een vakantievilla kopen in het luxueuze park Città Romana in Hellevoetsluis: veel ouderen voelen ervoor. “Wie wil nou niet het hele jaar het gevoel hebben dat je op vakantie bent?”
Jan De Hooge loopt door het lommerrijke vakantiepark aan de Parkweg en geniet van het uitzicht. De 57-jarige Belg weet niet wat hij hoort als hem ter ore komt dat een groot deel van de prachtige huizen met rieten daken straks te koop komt te staan. Hij moet er volgens directeur Johan Janzen van Città Romana tussen de 150.000 en 350.000 euro voor betalen, afhankelijk van het type woning.
De Hooge kijkt met grote ogen, want hij had verwacht dat het veel duurder zou zijn. Veel, heel veel mensen hebben oren naar het kopen of huren van een huis op het nu 21 jaar oude park. De reacties barstten los nadat op AD.nl en in de papieren krant de plannen over de ombouw van Città Romana tot een seniorenwijk uit de doeken werden gedaan. “We hebben echt heel veel reacties gehad. En ook valt me op dat veel mensen willen meedenken”, vertelt Janzen.
Actief blijven
Bij Alex Sievers van het bureau Beyond Now, dat het woonconcept bedacht, liep het eveneens storm met belangstellenden. “Wie wil dat nou niet, het hele jaar het gevoel hebben dat je op vakantie bent?”, zegt hij. “Heerlijk wonen en actief blijven in de samenleving gaan hier straks hand in hand.”
De twee hebben elkaar gevonden in een opzet waarbij een aantrekkelijk woongebied wordt geboden aan ouderen in en rond Hellevoetsluis. Is er voor hen doorgaans niet meer dan een appartement, hier kunnen ze wonen in een huis waarvan de badkamer en slaapkamer zich op de begane grond bevinden en ze heerlijk in hun tuin kunnen zitten. En ze kunnen gebruik maken van het zwembad, het restaurant, de pub, de centrale ontmoetingsruimtes en de winkels op het park. Het is dat er geen bootjes zijn toegestaan in de waterpartijen rond de woningen, anders zou Città een tweede Giethoorn kunnen worden.
Citta Romana wordt het nieuwe Giethoorn
Volgens de twee initiatiefnemers worden liefst drie vliegen in één klap geslagen. De vakantievilla’s die lastig te verhuren zijn door een overvloed aan vakantiehuisjes in ons land, worden weer bewoond. Het tekort aan ouderenhuisvesting in Hellevoetsluis en omgeving wordt in één keer opgelost. En de ouderen die verhuizen, laten woningen achter voor gezinnen. Probleem is wel dat de twee de gemeente en de provincie mee moeten krijgen. “Twee jaar geleden was men niet enthousiast, maar je ziet een kentering”, zegt Janzen.
Dat klopt, zo blijkt als Rien Kap, de fractievoorzitter van de leidende partij IBH in Hellevoetsluis, om zijn mening wordt gevraagd. “Ik ben zéér geïnteresseerd”, benadrukt hij, “Ik wil heel graag zien en horen hoe ze het van plan zijn in Città Romana.”
Het plan mikt op ouderen tussen de pakweg 55 en 75 jaar. “Mensen die een beetje klaar zijn met meer-meer-meer. Ze hebben een ander soort balans. Ze staan open om hun passies te herontdekken of om mee te gaan in nieuwe passies”, legt Sievers uit. Hij hoopt mensen te verbinden en legt dat direct uit: “In Amerika hadden we een woonvorm waarbij één van de gastvrouwen zangeres was. Na een tijd was 70 procent aan het zingen. Je kunt elkaar dus inspireren.”
Zo zou de Utrechter het ook geweldig vinden als het lukt mensen met een gezamenlijke natuurbeleving bij elkaar te brengen. “Je hebt nu de natuurontwikkeling bij het Haringvliet. Misschien zijn er mensen die daar samen wat in willen ondernemen.” De bedoeling is ook om Hellevoetsluis Città Romana binnen te halen. Bijvoorbeeld door medici er hun spreekuur te laten houden. Of door een bingo te houden waar ook buitenstaanders welkom zijn.
Sievers vertelt dat er serieus wordt gekeken naar duurzaamheid van de huizen. Mogelijk kunnen de woningen op alternatieve energiebronnen draaien. “Ik hoor vaak van ouderen dat ze de wereld goed willen achterlaten. Niet voor hun kinderen, nee, voor hun kleinkinderen.”
Golfkarretje
De twee willen het de toekomstige bewoners op alle manieren naar de zin maken. Kunnen ze niet zelf de tuin doen, dan huren ze een tuinman. “Of een groepje bewoners dat dat voor de buurman wil doen”, haast Sievers zich te zeggen. En wil iemand naar de winkels of de haven van Hellevoetsluis, “dan laten we een golfkarretje rijden. Waarschijnlijk wil een van de bewoners wel rijden.”
De huizen in het Giethoorn van Zuid-Holland gaan in de verkoop, als het aan de parkeigenaar ligt. Janzen, die al vanaf de eerste dag directeur is, legt uit dat niet alle 263 woningen op het park door zijn bedrijf verhuurd worden. 73 zijn van andere eigenaren. “Wij verhuren met name aan bedrijven uit het Rotterdamse havengebied. Dat is helaas nodig. Dat doen bijna alle grote parken.”
De twee hopen op steun voor hun plannen. “We houden heel graag een proef”, zegt Sievers. “We zouden een voorbeeld voor andere vakantieparken in Nederland kunnen zijn. Over hoe je met een overschot aan huisjes kunt omgaan.” Hij is al acht jaar met zijn project bezig. “Toen al was sprake van een toenemende vergrijzing en werd gekeken naar hoe je daarmee omgaat.” Het resulteerde in de verhuur van vakantiewoningen met thuiszorg tijdens de vakantie en twee rolstoeltoegankelijke huisjes. De twee hopen dat binnen twee jaar de nieuwe wijk een feit is.
2 reacties
Tineke · 29/05/2018 op 21:20
Succes! Ik geloof er in dat dit een zinvol 2e leven kan betekenen voor dit type vakantieparken en tevens ingespeeld wordt op de woonwensen van deze doelgroep. Een geloofwaardige bijdrage aan de woonopgave van Nederland.
Bas · 02/06/2018 op 11:01
Prachtig initiatief!! Op dat de plannen zo doorgezet kunnen en zullen worden, wat geweldig als zo een veilige plek ontstaat om prettig oud te worden!